Vert å vite om hund i vann.

Hvordan trygge en hund i vannet?

Mens noen hunder nærmest har en medfødt kjærlighet for vann og svømming, er det andre hunder som er mer skeptiske til det våte element. Enten hunden din bader frivillig eller er under miljøtrening, er det imidlertid viktig å sørge for at den er trygg i vannet.

Ved å ta visse forholdsregler, kan du forhindre ulykker eller skader når hunden din bader. Her er våre beste sikkerhetstips for deg som ønsker at hunden skal bade på en tryggest mulig måte!

Ikke la hunden oppholde seg for lenge i kaldt vann

Det å oppholde seg lenge i kaldt vann er ikke behagelig for hverken mennesker eller hunder. Er hunden din for lenge i kaldt vann, kan den bli kraftig nedkjølt. Dette innebærer blant annet at blodgjennomstrømningen reduseres, og at musklene kjøles ned.

Hunden blir da fortere utslitt, noe som kan bli farlig om din den har svømt langt ut. Om hunden blir utmattet kan den drukne siden den kanskje ikke klarer å holde hodet over vannet.

Har du en hund som sliter med skjelett- eller leddplager, kan disse dessuten forverres av at hunden er for lenge i kjølig vann. Det er altså ikke tilfeldig at terapeutbassenger for hunder vanligvis holder så mye som 26 varmegrader.

Kan føre til vannhale

En annen grunn til at du ikke bør la hunden oppholde seg for lenge i kjølig vann, er at den kan rammes av en akutt tilstand kalt «vannhale». Tilstanden er også kjent som akutt caudal myopati, eller «cold water tail».

Sannsynligvis oppstår vannhale som følge av at halemuskulaturen overbelastes. Dette kan igjen føre til at muskler og nerver som finnes ved hundens halerot blir hoven og betent. Nervene kan bli utsatt for press, og hundens hale blir lam.

Symptomene kommer gjerne dagen etter at hunden overanstrengte seg eller svømte i kaldt vann. Blant de mest vanlige symptomene kan vi nevne ømhet ved haleroten, noe som igjen fører til at hunden vegrer seg for å logre, gjøre fra seg eller sitte. 

Halen får gjerne en karakteristisk «knekk», og henger rett ned noen centimeter fra haleroten. Vannhale går som regel over av seg selv, men kan være smertefullt for hunden så lenge det varer.

Bruk langline

Om du har en hund som elsker å svømme, opplever du kanskje at den beveger seg langt ut på vannet. Noen hunder er veldig svømmedyktige, og kjenner sine egne begrensninger. Andre er mer uerfarne, og svømmer kanskje litt for langt ut.

Har ikke hunden erfaring med å komme tilbake på innkalling, kan det være lurt å sikre den med en langline med sele. Bruk gjerne en flytende langline som er enkel å se, slik at du lettere får kontroll på hvor hunden befinner seg.

Linen vil begrense hvor langt ut hunden kan svømme, og du kan trekke hunden forsiktig inn igjen om det skulle bli nødvendig.

Redningsvest for hund

Om du og hunden din oppholder dere på sjø eller vann i for eksempel båt, er det lurt å sikre hunden med en flytevest. Redningsvesten vil sørge for at hunden holder seg flytende om den skulle falle eller hoppe over bord, og gjør den lettere å lokalisere i vannet.

Ha gjerne en flytevest for hund med håndtak på ryggen. Da blir det enklere å løfte hunden opp om den skulle havne i vannet.

Cockapoo er medfødt gode svømmere, men det er likevel lurt å sikre dem med flytevest. Husk at en hund kan bli nedkjølt og utslitt på samme måte som oss mennesker. Om hunden har veldig lang pels kan den slite med å svømme. Hunder kan også få panikk om de havner i vannet, og da er redningsvesten veldig god å ha!

Sørg for god tilvenning til vann og sjø

Det er mindre sannsynlig at en hund får panikk eller blir stresset i vann dersom den er vant med det våte element. Om hunden din aldri har vært i vann før, kan den kanskje føle seg utrygg om dere plutselig skal ut på båttur.

Det beste er å tilvenne hunden sjø og vann allerede fra den er valp, men du kan også forsøke å gjøre voksne hunder tryggere rundt vann.

La hunden oppleve vann som noe morsomt. Som valp kan hunden din for eksempel få plaske litt i en balje med vann, eller leke litt med hageslangen. Du kan også forsøke å vasse sammen med hunden i vannkanten, før du etter hvert prøver å svømme sammen med den.

Om hunden virker skeptisk, kan du kanskje forsøke å lokke den uti vannet med en ball eller liten godbit.

Vær obs på alger, skjell og maneter

Dersom du ser at vannet har et grønt «belegg» på vannflaten, kan dette tyde på oppblomstring av alger. I så fall bør du ikke la hunden bade der, da det finnes en rekke giftige algesorter i vann. Et eksempel er blågrønnalger, som i verste fall kan være dødelige.

Alger kan føre til forgiftning med diaré eller oppkast om de svelges, og kan dessuten forårsake hudirritasjon hos hunden.

Vær også forsiktig med å la hunden bade i sjøen dersom det er mange skarpe skjell i vannkanten. Disse kan skade hundens poter, men også være skadelige om de spises på grunn av de skarpe kantene. 

Brennmaneter finnes også langs kysten, og disse kan forårsake smerte om hunden «brennes». 

Pass opp for fiskekroker

Langs sjø og vann finnes det dessverre mange fiskekroker som har løsnet etter at vi mennesker har vært på fisketur. Disse kan feste seg i hundens lepper, poter, snute eller ører. Om dette skulle skje, er det ofte mulig å fjerne kroken på egen hånd.

  1. Sikre hunden ved å ha den i bånd, og ha et bånd eller en munnkurv rundt snutepartiet for å forhindre at den biter (PS! Unngå å binde snuten om hunden blør fra munnen)
  2. Sørg for at hunden er rolig
  3. Dra kroken forsiktig bakover om den ikke har gått innunder huden. Har kroken kommet seg innunder huden, må den presses fremover til du ser at spissen kommer ut
  4. Klipp krokens topp av med en tang, og fjern deretter restene
  5. Rense såret!

Hunder kan også bli solbrent 

Det er viktig å trygge hunder i vannet, men du bør også ta dine forhåndsregler ved vannet. Når man oppholder seg ved sjø og vann vil solen reflekteres fra vannflaten, noe som øker sjansen for å bli solbrent. Og selv om hunder har pels, kan også de bli brent av solen!

Det er spesielt viktig å smøre hunden inn med solkrem på snutepartiet, ørene, magen og andre steder der pelsen gjerne er litt tynnere. Bruk en solkrem som er beregnet på hund, eller til nøden en uparfymert solkrem beregnet på babyer.

Vit hvordan du skal handle ved drukning

Det kan oppstå ulykker når hunden ferdes i eller ved vann. Skulle du for eksempel oppleve at hunden drukner, er det lett å gripes av panikk. Ved å vite hvordan du skal handle, kan du potensielt forhindre at hunden tar alvorlig skade eller dør.

Gi hunden nødvendig førstehjelp, og sjekk om det er noen i nærheten som potensielt kan hjelpe deg. Sjekk også om du får kontakt med hunden. Om den ikke reagerer på berøring eller tiltale, må du sjekke om den har puls og pust.

Har den det, bør du sjekke om hunden er skadet og frakte den til en dyrlege. Om den ikke reagerer og heller ikke har pust/puls, bør du igangsette hjerte-lungeredning:

  • Plasser hunden på dens høyre side på stabilt underlag
  • Utfør 30 raske hjertekompresjoner (100–120 kompresjoner i minuttet for små hunder, 80–100 kompresjoner for større hunder)
  • Blås inn i hundens nese to ganger (lukk munnen til hunden først, og sørg for at halsen er strukket)
  • Gjenta prosessen til hundens sirkulasjon er normalisert, og frakt hunden til dyrlegen når puls og pust er tilbake

Vær forberedt før du og hunden ferdes i eller ved sjø, og se frem til mange fine eventyr med din firbeinte venn!

Opprett aktvitet