Fakta om Cockapoo

Intelligent, aktiv, leken, trofast, vennlig og sosial

Lynne

Intelligent, aktiv, leken, trofast, vennlig, sosial

Bruksområder

Selskap, agillity, lydighet, freestyle, terapi /servicehund, spor

Størrelse

Mini: under 35cm, Medium: 35-45cm Stor: 45-60cm

Blanding

Hybrid kryssning mellom cocker spaniel og puddel

Vekt

4kg-35kg

Levetid

14-18 år

Farge

Alle farger

Opprinnelse

USA

Hva er en Cockapoo?

Cockapoo er en hybrid krysning  mellom Amerikansk Cocker Spaniel og Puddel, som deretter avles videre Cockapoo med Cockapoo. Engelsk Cocker er også vanlig å krysse med puddel å betegnes som Eng.Cockapoo. 

Cockapoo er den første designerhund som ble bevisst avlet fram allerede på 1950-60 tallet i USA. Det ble en ettertraktet og svært populær familiehund pga. sitt gode lynne og kjærlige vesen. Den er veldig lettlært og er derfor en allsidig hund. Den er også kjent for sin røytefrie pels som sies å være allergivennlig for enkelte.

Cockapoo kommer i ulike størrelser og pelsdrakt, men medium størrelse er mest utbredt og er også foretrukket i avl. Cockapoo er ikke annerkjennt som ren rase i Norsk Kennel Klubb eller FCI da det er en blandingshund. Men det er flere Cockapoo klubber rundt om i verden, og den stambokføres i egne register tilknyttet hvert lands Cockapooklubb. En registert Cockapoo som har kjent opphav og har stamtavle er ekte Cockapoo.

Hvordan avles og betegnes en Cockapoo

Et ofte stilt spørsmål:

Har F1 Cockapoo ( 1. gen ) bedre helse / helseeffekt enn multigenerasjon Cockapoo og får 1. generasjons Cockapoo en mer røytefri pels enn en Cockapoo som er multigenerasjon?

Svaret er: Nei, ikke nødvendigvis. Så lenge man bruker friske hunder i avl og ikke foretar innavl i linjene så er helseeffekten den samme uavhengig av om hunden er F1 eller multigenerasjon. Derfor er det viktig å bruke hunder som er helseundersøkt, registert ( stamtavle ) og har kjent bakgrunn.

Når det kommer til pelskvalitet kan den variere uavhengig om det er første eller multigenrasjon, det avhenger av hvilke gener som slår ut, da pelskvaliteten til Cockeren også varierer innad i rasen der hvor noen har mye pels og andre mindre. Derfor opplever en av og til at et kull har valper med utelukkende lang pels, mens det i noen kull forekommer en til to valper med kort korthåret spanielpels.

Dersom en blander generasjoner gjelder følgende:

Backcross er også vanlig og skjer når man krysser en Cockapoo tilbake med en ren puddel. Backcross skal ikke foretas mer enn en gang pr. femte generasjon, som med andre ord betyr at en ikke skal krysse to hunder som er av backcross.

Ved backcross gir vi avkommet betegnelsen “b” og ser slik ut:

Dersom en blander generasjoner gjelder følgende:

Generasjonstallet til avkommene bestemmes av laveste generasjonstall hos foreldrene.

Backcross er også vanlig og skjer når man krysser en Cockapoo tilbake med en ren puddel. Backcross skal ikke foretas mer enn en gang pr. femte generasjon, som med andre ord betyr at en ikke skal krysse to hunder som er av backcross.

Ved backcross gir vi avkommet betegnelsen “b” og ser slik ut:

Når man bruker en backcross i avl vil avkommene betegnes slik:

Når en Cockapoo krysses tilbake med en Puddel, legger vi til en liten "b" på slutten av betegnelsen
Når en bruker en hund som har betegnelsen backcross i avl med en Cockapoo legger vi til en liten "b" i midten av betegnelsen

Effekten av backcross blir mindre og mindre gjennom generasjonene og etter fem generasjoner fjerner man “b” betegnelsen og man kan igjen krysse tilbake med puddel om ønskelig.

Pels / Pelsstell

Cockapoo får en lang pels som enter er krøllete, bølgete eller glatthåret. Bølgete og krøllete pels betegnes også som fleecepels som krever mye pelsstell i form av vask, føn, klipp og jevnlig børsting for å holden pelsen flokefri, fin og velstelt. En må regne med å klippe hele hunden opp til 6 ganger i året. Til gjengjeld så røyter den ikke. Den etterlater seg ikke hårdotter på møbler og klær slik en Golden Retriever gjør. Mange betegner det som en allergivennlig pels. En cockapoo har ikke underull og dekkpels og den er derfor ikke så godt isolert mot regn.

Røytefri er en betegnelse på lav-røyt pels, som betyr at pelsen ikke røyter like mye som hos en vanlig hund med to lag med pels (underull med dekkpels), som feller hår som lagrer hybelkaniner i hus og på møbler. Hos en lavrøytende hund må pelsen børstes for å få ut de døde hårene som er løse for å unngå floker i pelsen. Røytefri= lavrøyt.

Glatthårete Cockapoo  får Spaniel pels som er kort, den vil røyte på lik linje med en spaniel, de kaller vi korthårede. Den korte glatte pelsen betegnes derfor ikke som allergivennlig. Korthåret pels er lett å stelle og krever ikke klipp slik en langhåret hund gjør. Bare stusse med saks rundt ben og kappeheng.

Korthåret Cockapoo opptrer hyppigere der Engelsk Cocker Spaniel er brukt i avl.

For å holde hunden fin og velstelt må den børstes og bades jevnlig. Hvor mye tid en bruker på dette avhenger av hvor mye pels du ønsker at din hund skal ha. Dersom du velger å maskinklippe den helt kort, krever det ikke mye etterstell og er en enkel og praktisk løsning.

Vil du at din hund skal ha lengre pels, gjerne med formklipp som er svært pent, vil dette kreve mer av deg.

For å holde pelsen flokefri og ren må den børstes annen hver dag og bades hver 14. dag Det er også lurt å lære hunden å bli børstet fra den er valp. Børst alltid ut floker i pelsen før et bad, slik at pelsen ikke tover seg når den tørker.
 
Mange velger å gå til sin lokale hundefrisør, og noen ønsker å lære dette selv.
Dersom en ønsker å lære dette selv, tilbys det klippe kurs for nybegynnere.

Høyde / Vekt

Cockapoo kommer i ulik størrelse, dette varierer da ut i fra hvilken type Puddel som er brukt i linjene. Toypuddel, Dvergpuddel, Mellompuddel eller Storpuddel.
Dvergpuddel er den mest vanlige å bruke i avl av cockapoo. En foretrekker at det er nokså lik størrelse på tispe og hannhund. Gjennomsnittstørrelsen på Cockapoo er ca 10 kg og 38 cm.

Cockapoo deles inn i 3 størrelsesgrupper

Alder

Cockapoo er en svært frisk rase og kan gjerne bli 14-18 år, vil variere ut i fra aktivitet, miljø og fôring.

Lynne og mentalitet

Cockapoo er en følsom hund som er veldig intelligent, oppdras med kjærlighet og respekt og med en mild hand. Den har lett for å lære og er våken.

Cockapoo er trofast og stikker sjeldent av fra sin eier. Den er kjærlig, utadvendt, livlig og menneskekjær. Den er kjent for sitt glade sosiale og vennlige vesen, som gjør den til en fin familiehund, ofte midtpunktet i familien. Cockapoo kjennetegnes som lykkelig og glad hund, som er veldig sosial. Trenger du vakthund er ikke en cockapoo en hund for deg, da de gladelig slipper inn fremmende folk i huset og bjeffer svært lite. Trives ikke med å bo i hundegård.

Aktivitet

Cockapoo er en middels aktiv hund som trenger minst en times mosjon / hjernetrim daglig, i form av å løpe litt fritt, leke, bruke nesen sin på å snuse. En voksen hund trenger minimum tre til fire lufteturer daglig.

Egenskaper og bruksområder

Cockapoo er en allsidig hund som kan brukes til det meste pga. sin intelligens, utholdenhet og arbeidslyst. De passer godt til aktiviteter som agillity, lydighet, triks og nærsøk.

Cockapoo har arvet utholdenheten og nesen til Cocker Spanielen, og smidigheten til Puddelen. De har en utmerket nese og jobber godt på nærsøk, en av de nye hundesportene «Smeller» er verdt å prøve ut med denne rasen. Både Puddelen og Cockeren er opprinnelig apporterende hunder som ble brukt til andejakt på land og i vann, som også kan komme til uttrykk i Cockapoohunden. Denne allsidige og tilpasningsdyktige hunden, er også brukt som terapihund og servicehund. Men den er først og fremst en sosial selskapshund som liker å være sammen med flokken sin, og oppleves som rolig når den får ligge å dra seg på sofaen.

Bakgrunn og historie

Cockapoo er den første designerhunden som ved bevisst blandingsavl som oppsto i USA . Avlen tok fart allerede på 1950-60 tallet, men kilder om Cockapoo går helt tilbake til 30-tallet. Og er beskrevet i oppslagsverk og endatil filmet så langt tilbake som på 1930 tallet.
Cockapoo er det mest brukte navnet, også skrevet som cock-a-poo  som står for Cocker -and -Poodle og blir også kalt Cockerpoo, Cockerdoodle eller Spoodle som den heter i Australia.
Cockapoohunden er utbredt verden over og har egne klubber med eget register hvor de stambokføres.

Cockapoo Club of Amerika ble stiftet av Mary D. Foley i 1998. Hun har også skrevet en bok om Cockapoo. Cockapoo Owner Club UK  ble stiftet I 2011. Cockerpoo Sverige  ble stiftet i  2007. Norges Cockapoo Klubb ble stiftet 30. august. 2010.

Helse

Cockapoo er en hund som er ansett for å være frisk og har god helse sammenlignet med mange andre renrasede hunder. Dette er fordi at når man krysser to ulike raser, så øker man “gen poolen” og dermen forekommer genetiske sykdommer mindre.

Dette er fordi man gjennom selektiv avl, hvor man legger ekstra fokus bruk av friske avlshunder, har klart å redusere risikoen for genetiske sykdommer. Statistikken viser at det forekommer lite genetiske sykdommer som er knyttet til cokcapoo rasen.

En hund arver 50% av mor og 50% av far, og det er lurt å gjøre seg kjent med hver enkelt rases helseutfordring, da hunden kan få de samme genetiske sykdommer som ligger til cocker og puddel. En kan ikke garantere at en hund aldri vil bli syk.
Cockapooklubben anbefaler å bruke friske hunder som er helsesjekket og er fri for genetiske sykdommer som ligger til rasene som inngår i Cockapoo.

Genetiske sykdommer som ligger til rasene er:

Am.cocker spaniel øyesykdommer

Eng. Cocker Spaniel Øyesykdommer, patellaluksasjon og hoftedysplasi (HD)

Toy/ Dvergpuddel Øyesykdommer- patellaluksasjon

Mellom og Storpuddel Øyesykdommer, patellaluksasjon og hoftedysplasi (HD)

Opprett aktvitet