Å få seg valp er som å få et barn i hus, det er noe som må planlegges og forberedes. Skaff deg gjerne litt forkunnskap ved å lese bøker eller å gå et nettkurs, slik en vet hva en går til og hva en kan forvente.
I nettbutikken finner du utvalgte bøker som gir god kunnskap om det å få seg valp.
Å få seg valp innebærer forpliktelser og ansvar. Det vil være tidkrevende, du må ha tålmodighet, et hundevennlig bosted og du må kunne følge rutiner.
En valp trenger mat, vann, stell, omsorg, tilsyn, lek, aktivitet, sosialisering, miljøtrening, kjærlighet, ro og søvn. En trenger også økonomi til å sørge for hundens ve og vel. Den skal ha mat, utstyr, forsikring og veterinærbesøk.
Dersom du ikke gjør pelsstellet selv, og baserer deg på å gå til hundefrisør må en regne med faste månedlige utgifter til dette.
En bør skaffe seg fri fra jobben slik en kan være hjemme med valpen den første tiden.
For eksempel når det kommer til villhunder, er valpen aldri alene før den er 6.måneder gammel. Da valpemor eller noen andre i hundefamilien alltid er sammen med valpen, det er noe en bør tenke på.
Vil man ha en hund med lavrøyte pels, så får man en hund som er langhåret og som har en pels som vokser hele tiden, det kreves en hel del pelsstell i form av vask, føn og klipp med jevne mellomrom, og børsting annenhver dag.
En hund med kort pels vil røyte, men krever mindre pelsstell
Og pelsen er lett å handtere.
Har du liten eller ingen erfaring med hund i fra før er det lurt å velge en oppdretter som har mye kunnskap om hund og hundehold og som er drevne i sitt fag, slik at en kan få hjelp og veiledning og tilegne deg den kunnskapen du trenger for å lykkes som hundeeier.
En god oppdretter har kunnskap om rasen og vil gi deg som valpekjøper kunnskap og informere deg om rasen og det å ha valp. Oppdretter vil også informere deg om valpen du kjøper og hva slags stell den trenger, og gi deg informasjon om foreldrene til valpen. Du bør også få komme på besøk å se valpen, valpemor og valpefar hvis han bor i samme hus, ofte så bor valpefar et annet sed da det er vanlig å leie inn hannhund til avl. Valpene skal leve under gode forhold der det er rutiner for stell, foring, renhold, sosialisering og lufting.
Under er en sjekkliste over spørsmål som lurt å spørre om før du kjøper valp.
Du må også regne med at oppdretter også har en del spørsmål til deg som valpekjøper og at oppdretter også kan stille krav til valpekjøper.