Tips til valpekjøper

Å få seg valp er som å få et barn i hus, det er noe som må planlegges og forberedes. Skaff deg gjerne litt forkunnskap ved å lese bøker eller å gå et nettkurs, slik en vet hva en går til og hva en kan forvente.

I nettbutikken finner du utvalgte bøker som gir god kunnskap om det å få seg valp.

Å få seg valp innebærer forpliktelser og ansvar. Det vil være tidkrevende, du må ha tålmodighet, et hundevennlig bosted og du må kunne følge rutiner.

En valp trenger mat, vann, stell, omsorg, tilsyn, lek, aktivitet, sosialisering, miljøtrening, kjærlighet, ro og søvn. En trenger også økonomi til å sørge for hundens ve og vel. Den skal ha mat, utstyr, forsikring og veterinærbesøk.

Dersom du ikke gjør pelsstellet selv, og baserer deg på å gå til hundefrisør må en regne med faste månedlige utgifter til dette.

En bør skaffe seg fri fra jobben slik en kan være hjemme med valpen den første tiden.

For eksempel når det kommer til villhunder, er valpen aldri alene før den er 6.måneder gammel. Da valpemor eller noen andre i hundefamilien alltid er sammen med valpen, det er noe en bør tenke på.

Egenskaper og gemytt

En hund arver 50% av mor og 50% av far. Hvordan foreldrene er sier mye om hvordan valpen vil bli, gemytt, egenskaper, helse, pels, størrelse og farge.

Stor eller liten hund

Cockapoo og cavapoo kommer i ulike størrelser ut ifra hva slags puddel det er i linjene. Derfor er det lurt på å kjøpe hund med kjent bakgrunn med stamtavle slik en vet hva en får.

Hannhund eller tispe

Hannhunder er senere i utvikling og vil være lengre i den hormonelle tenåring fasen enn tisper, som gjerne er nøytrale fram til første løpetid. Er man førstegangs hundeeier med småbarnsfamilie kan det være lurt å velge tispe.

Kort eller langhåret

Vil man ha en hund med lavrøyte pels, så får man en hund som er langhåret og som har en pels som vokser hele tiden, det kreves en hel del pelsstell i form av vask, føn og klipp med jevne mellomrom, og børsting annenhver dag.

En hund med kort pels vil røyte, men krever mindre pelsstell 

Og pelsen er lett å handtere.

Finn den rette oppdretteren

Har du liten eller ingen erfaring med hund i fra før er det lurt å velge en oppdretter som har mye kunnskap om hund og hundehold og som er drevne i sitt fag, slik at en kan få hjelp og veiledning og tilegne deg den kunnskapen du trenger for å lykkes som hundeeier.

En god oppdretter har kunnskap om rasen og vil gi deg som valpekjøper kunnskap og informere deg om rasen og det å ha valp. Oppdretter vil også informere deg om valpen du kjøper og hva slags stell den trenger, og gi deg informasjon om foreldrene til valpen. Du bør også få komme på besøk å se valpen, valpemor og valpefar hvis han bor i samme hus, ofte så bor valpefar et annet sed da det er vanlig å leie inn hannhund til avl. Valpene skal leve under gode forhold der det er rutiner for stell, foring, renhold, sosialisering og lufting.

Under er en sjekkliste over spørsmål som lurt å spørre om før du kjøper valp.

 • Hvor stor blir valpen?
 • Hvilken pelstype får valpen?
 • Hvem er mor og far, type rase?
 • Er mor og far helseundersøkt? Øyenlysning, Patella undersøkt, annet?
 • Er mor og far registret med stamtavle?
 • Hvilket gemytt er det på mor og far?
 • Er det mulig å komme på besøk å hilse på mor, far, valpene?
 • Hva følger med valpen?
 • Blir valpen helseundersøkt, vaksinert og id-merket?
 • Er valpen fulgt opp med ormekur?
 • Får en kjøpekontrakt?
 • Følger det stamtavle med valpen? ( Cockapoo og Cavapoo valper skal registreres i klubben)
 • Får en oppfølging og veiledning etter kjøpet?
 • Hvor gammel er valpen ved utlevering? Valper skal tidligst leveres ved 8 ukers alder.

Du må også regne med at oppdretter også har en del spørsmål til deg som valpekjøper og at oppdretter også kan stille krav til valpekjøper.

Opprett aktvitet