Fakta om Cavapoo

Intelligent, aktiv, leken, trofast, vennlig og sosial

Lynne

Intelligent, aktiv, leken, trofast, vennlig, sosial

Bruksområder

Selskap, agillity, lydighet, freestyle, terapi /servicehund, spor

Størrelse

Mini: under 35cm, Medium: 35-45cm Stor: 45-60cm

Blanding

Hybrid kryssning mellom cocker spaniel og puddel

Vekt

4kg-35kg

Levetid

14-18 år

Farge

Alle farger

Opprinnelse

USA

Hva er en Cavapoo?

Cavapoo er en hybrid krysning av Cavalier King Charles Spaniel og Puddel og som deretter er avlet videre med Cavapoo og Cavapoo. 

Cavapoo er en liten selskapshund som er lojal mot sin familie, godmodig og vennlig, leken, lettlært og veldig sosial. Dette er ikke en hund som egner seg til å være hjemme alene i fulle arbeidsdager, da den vil mistrives. Det er en god familiehund som er kjent for å være god med barn. Den må ikke forveksles som en kosebamse som barn kan leke med. Barn og hund, uansett rase, skal aldri være alene sammen uten oppsyn. 

Noen får en fluffy langhåret pels som betegnes som fleece pels, som enten er krøllete eller bølgete. Denne pelsen blir røytefri (lavrøyt) og noen får en silkeglatt pels som er kort, den pelsen vil røyte. En Cavapoo som er sosialisert går godt overens med andre hunder og dyr.

Pels / Pelsstell

Cavapoo blir enten krøllete eller bølgete i pelsen, dette betegnes som fleecepels. Fleecepels blir røytefri ( Lavrøyt ) og betegnes som hypoallergen. Disse må stelles og klippes regelmessig. Noen varianter blir glatthåret og får kort pels som er lik en Cavalier King Charles spaniel. Disse vil felle hår på lik linje med en renraset Cavalier.

For å holde hunden din fin og velstellt må den børstes og bades jevnlig. Hvor mye tid en bruker på dette, avhenger av hvor mye pels du ønsker at din Cavapoo skal ha.

Dersom du velger å maskinklippe den helt kort, krever det ikke mye etterstell og er en enkel og praktisk løsning.

Vil du at din Cavapoo skal ha lengre pels, gjerne med formklipp som er svært pent, vil dette kreve mer stell og vedlikehold. 

For å holde pelsen flokefri og ren må den børstes hver andre dag og vaskes hver 14. dag. Det er også lurt å lære hunden å bli børstet fra den er valp. Børst alltid ut floker i pelsen før et bad, for å hindre at pelsen tover seg når den tørker.

Høyde / Vekt

Cavapoo kommer i ulike størrelser basert på hvilken type puddel som er krysset inn i Cavalier King Charles Spaniel. Toypuddel og Dvergpuddel er oftest brukt. Det finnes også Cavapoo som er krysset med liten Mellompuddel, men Storpuddel skal ikke brukes. Cavapoo deles inn i to størrelser; mini og medium. Størrelsen baseres ut i fra høyde. Vekten varierer mellom 4-12 kg. Mini er under 30 cm og medium er 30-40 cm.

Alder

Cavapoo er en frisk rase gjerne blir 12-15 år, dersom man steller godt med hunden. Dette vil også variere fra livsstil, miljø og fôring.

Lynne og mentalitet

Cavapoo er vennlig, lojal, lettlært, fredelig, sosial, leken, følsom og uredd. En cavapoo blir veldig knyttet til sin eier og egner seg ikke for omplassering i voksen alder da den kan sørge.

Aktivitet

Cavapoo trenger mental stimulering og liker å gå rolige turer hvor den får lukte og snuse. De er utholdende på tur og trenger minumum en times tur om dagen, en kan dele opp i to turer; 30 minutter morgen og 30 minutter ettermiddag.

En hund har krav på å luftes 3-4 ganger daglig.

Egenskaper og bruksområder

Det er en selskapshund først og fremst, men er også flink til å løse oppgaver. En cavapoo er lettlært og kan brukes til det meste. 

En cavapoo som er krysset tilbake med puddel synes å miste litt av jaktegenskapene og kan egne seg til aktiviteter som lydighet og dressurøvelser. Det som er mest interessant er at Cavapoo er en god hund til å trene spor med, da den har god framdrift i søket.

De korthårte variantene av Cavapoo synes å arve noe mer av jaktegenskapene enn de langhårete. Begge pelsvarientene har blitt brukt som ettersøkshund med stort hell.

Bakgrunn og historie

Cavapoo ble avlet først og fremst som en familiehund i Australia på på 1990 tallet og ble brukt som terapihund for barn med autisme. Den har vunnet sin popularitet med det gode lynnet etter Cavalieren og intelligensen til Puddelen. 

Ved å blande  disse to rasene fikk man en helsemessig gevinst, da de arver 50% av mor og 50% av far, så er det 50% mindre sannsynlighet for at de utvikler de samme genetiske sykdommer ligger til Cavalieren. Dette forutsetter selvsagt at man bruker kun friske hunder i avl.

Cavalier king Charles spaniel nedstammer fra Dvergspaniel som ble brukt som varmeputer i oldtidens hoff, Men også som en drivende jakthund og skulle bjeffe når målet var nådd. Den skulle ha en kraftig bakpart med lårmuskler som ga fraspark så den kunne holde lag med en hest i trav.

Puddelen er apporterende fuglehund som ble brukt til andejakt, men småpuddelen kom fram etter å ha blitt krysset med små selskapshunder. De fremsto som veldig intelligente og ble ofte brukt som sirkushunder, ettersom at de var lette å trene.

Helse

En Cavapoo har et mye bedre genetisk utgangspunkt med hensyn til helse i forhold til en renraset Cavalier. Statistikken viser at det forekommer langt mindre av genetiske sykdommer hos en Cavapoo enn hos en renraset Cavalier King Charles Spaniel, som kan slite med Hjertefeil (MVD) og Syringomyelia (SM).

En hund arver 50% av mor og 50% av far, dermed er det 50% mindre sjans at de utvikler genetiske sykdommer som ligger til rasen, da rasene ikke har de samme genetiske helseplager. 

Helseeffekten ved å krysse raser oppnås, men det forutsetter også at man bruker hunder som er helsesjekket og friske med kjent bakgrunn. 

Cavapoohunden har hengeører og som alle hunder med hengeører kan de være utsatt for øreinfeksjon hvis en ikke steller riktig med hunden.

Man bør gjøre seg kjent med rasen og hvilkegenetiske sykdommer som ligger til de ulike rasene som brukes i avl:

Cavalier King Carles Spaniel: Øyesykdommer, løse kneskåler, hjertesykdom, syringomyelia.

Toy/ dvergpuddel: Øyesykdommer og løse kneskål.
Mellompuddel: Øyensykdommer, løse kneskåler, hoftedysplasi.

Opprett aktvitet