Unngå heteslag

Sommervarmen kan være farlig for hunden din

En varm sommerdag kan være direkte livsfarlig for hunden dersom den overopphetes. I tillegg til å føre til død, kan varmen også være ubehagelig eller forårsake skader på din firbeinte venn.

Vi skal her se nærmere på de største farene i sommervarmen, og hvilke tiltak du som hundeeier bør gjøre!

Varm asfalt kan være smertefullt for hunden

Du har kanskje opplevd hvor fryktelig vondt det er å gå barføtt på varm sand eller asfalt om sommeren? Husk at hunden din også kan få vondt i potene sine om den går på varm asfalt uten beskyttelse. Er det 25 grader i luften, kan asfalten fort nå over 50 varmegrader i solen!

Om hunden går på veldig varmt underlag, kan noe av den tykke huden på potene forsvinne. Dette kan igjen føre til at hunden får brannskade eller vannblemmer på potene, noe som naturligvis kan være veldig smertefullt.

Er det sol og mer enn 20 plussgrader utenfor, er det generelt sett lurt å unngå løpeturer eller lignende med hunden. Brannskader og blemmer oppstår nemlig først og fremst i forbindelse med høyt aktivitetsnivå.

Kjenn gjerne på underlaget med hånden din i fem sekunder før du legger ut på tur med hunden. Er det vondt å holde hånden der? Da vil det sannsynligvis være vondt for hunden din å gå der, også.

Hva om skaden allerede har skjedd?

Dersom din firbeinte venn har fått skader på potene som følge av varmt underlag, bør du ta med hunden til en veterinær. Du kan også forsøke å hjelpe hunden selv i mellomtiden. Ved lettere brannskader som har ført til blemmer eller smerter, gjør du følgende:

  1. Sikre hunden (med bånd og binding rundt snuten)
  2. Skyll potene med rikelige mengder kaldt vann (eller påfør en våt, kjølig kompress)
  3. Ikke stikk hull på eventuelle blemmer
  4. Ta på en steril bandasje

Ha alltid med vann på lange turer

Aller helst bør du unngå lengre turer med hunden din på de varmeste sommerdagene. Høyt aktivitetsnivå kan nemlig føre til at hunden lettere overopphetes i varmen. Det beste er å ta turene tidlig eller sent på dagen, når solen ikke varmer like mye.

Skal du ut på en lang tur med hunden din, er det uansett viktig å forsikre seg om at hunden har tilgang på rent vann underveis. Om turen ikke går langs en bekk eller lignende, bør du sørge for å ta med en drikkeflaske med vann og en skål som hunden kan drikke fra.

Slik går du frem om hunden er dehydrert

På varme dagen er hunden mer usatt for dehydrering, og da spesielt om dere legger ut på lange turer. Om hunden din virker slapp, har tørt tannkjøtt eller har lite elastisk hud, kan dette være tegn på dehydrering.

Grip gjerne tak i hundens nakkehud med to fingre, og slipp. Om huden bruker lang tid på å trekke seg tilbake, kan dette tyde på at du har en dehydrert hund.

Ved dehydrering bør du forsøke å få hunden til å drikke. Om den ikke vil drikke, bør du ta den til dyrlegen, da det er viktig å få gjenopprettet balansen av væske og elektrolytter. 

Unngå heteslag med skygge, vann og frisk luft

Det viktigste du kan gjøre for at hunden din skal unngå heteslag på generell basis, er å sikre at den har tilgang på vann. frisk luft og skygge. 

Husk på at skyggen kan forflytte seg fort, noe som betyr at du ikke bør forlate hunden over lange perioder i bånd/bur selv om den står i skygge. Se jevnlig til hunden, og forsikre deg om at den ikke har symptomer på overoppheting.

Dette er de vanligste symptomene på at en hund har fått heteslag:

  • Utfordringer med å puste
  • Raskere puls enn ellers
  • Forvirring
  • Forhøyet kroppstemperatur (over 40 grader målt i endetarm)
  • Uro
  • Diaré
  • Tap av bevissthet
  • Brekninger

Hva gjør du om hunden blir overopphetet?

Dersom du tror at hunden din kan ha fått heteslag, er det viktig å handle raskt. Først og fremst bør du få hunden unna solen og varmen, og forflytte den til et kjøligere område med skygge.

Det kan være gunstig å la hunden få et svalt bad. Eventuelt kan du gjøre hunden våt med vann fra en hageslange eller lignende. Når hundens temperatur har nådd 38,5 grader, kan du stanse nedkjølingsprosessen og tørke hunden din med et håndkle.

Det er også viktig at hunden får i seg væske. Om symptomer på heteslag vedvarer og hunden har redusert allmenntilstand, er det viktig å komme seg til en veterinær.

Ikke forlat hunden i bilen

Noe de fleste hundeeiere nok allerede er klar over, er at man aldri skal la hunden sitte igjen i bilen på varme dager. Dette er en av de vanligste grunnene til at

Opprett aktvitet