Hva innebærer sosialisering av hund?
Dersom du har fått valp i hus, er det mye din firbeinte venn skal lære, venne seg til og erfare før den blir en trygg og god familiehund. Sosialisering er da en viktig del av prosessen.
Men hva innebærer egentlig sosialisering av hund? Mange hundeeiere tror feilaktig at sosialisering kun handler om å la det nye familiemedlemmet leke med eller hilse på andre hunder. I realiteten handler sosialiseringsprosessen om så mye mer!
Sosialisering av hund – enkelt forklart
Sosialisering av hund er prosessen der du lærer hunden din å kommunisere, omgås og knytte bånd med andre skapninger – enten det er hunder eller mennesker.
Den første delen av sosialiseringsprosessen foregår gjerne hos oppdretter, og varer frem til hunden er ca. åtte uker gammel. Deretter er det du som hundeeier som tar over stafettpinnen, og da gjelder det å vite hvordan du skal venne hunden til dyr og mennesker.
Hvordan sosialisere valper under 12 uker?
Den viktigste sosialiseringsperioden for hunden din er mens den mellom 5 og 12–14 uker gammel. De fleste valper kommer til sitt nye hjem når de er omkring åtte uker gamle, noe som betyr at du bør trene mye på sosialisering den første måneden.
Husk samtidig på at treningsøktene bør være korte. Når valpen din er under 12 uker, bør sosialisering kun foregå i korte perioder av gangen. Om det blir for mange nye inntrykk på en gang, kan hunden bli utslitt. Og en sliten hund lærer ikke like godt som en opplagt hund!
La hunden hilse på mennesker og hunder i ulike miljøer
Du må sørge for å gi valpen tid og rom til å bli kjent med ulike mennesker, hunder og ting. Miljøtrening og sosialisering går ofte hånd i hånd. Når du er ute og utforsker nye miljøer med valpen, vil den også møte på mennesker og hunder.
Ta en dag av gangen, og la hunden bli kjent med personene i husholdet først og fremst. Deretter kan du ta imot besøkende, og la hunden hilse på fremmede mennesker utendørs. La den gjerne hilse på både barn, gamle og unge.
Det er også fint om du kan venne hunden til syklister, folk på sparkesykkel, skiløpere og lignende. La den også se barn som hopper og leker, og vis den at det også finnes «bråkete» mennesker som ikke er farlige.
Valpen bør også få leke med og hilse på andre hunder – og da gjerne trygge, eldre hunder som er et godt «forbilde» for hunden din. Samtidig er det viktig å vise hunden at den ikke alltid trenger å være en del av leken. Sett deg gjerne ned med valpen i en park og observer andre hunder på avstand.
Her er noen generelle tips for god sosialisering av valper:
- Lek og kos med familien
- Besøk av fremmede hjemme
- La hunden bli kjent med eventuelle andre kjæledyr i huset
- Sørg for at hunden får hilse på både babyer, barn, voksne og eldre i ulike situasjoner
- La hunden hilse på personer på krykker, sykler, rulleskøyter og lignende
- Skaff noen faste hundevenner til valpen (gjerne hunder i forskjellige størrelser)
- La hunden hilse på andre hunder når dere går tur – og gjerne eldre hunder
- Observer andre hunder i lek uten å delta selv
- Vær obs når hunden din hilser på eller leker med andre hunder av samme rase og alder, siden dette oftere kan føre til konflikter mellom hundene
Sosialisering av unge vs. voksne hunder
Den beste perioden for sosialisering av hund, er mens den er i alderen 3 til 14 uker. Det er imidlertid ikke alle hunder som får tilstrekkelig med sosialisering i denne perioden.
Et tegn på at hunden ikke er godt nok sosialisert, er at den virker engstelig eller aggressiv rundt andre hunder eller mennesker. Et eksempel er at hunden bjeffer eller knurrer på «alle» den ser.
Kanskje du skaffet deg hund under korona, og ikke hadde mulighet for sosialisering på grunn av restriksjonene? Eller har du kanskje adoptert en hund som kommer fra et hjem der den ikke fikk god nok sosialiseringstrening?
Det finnes mange grunner til at en hund kan ha behov for å trene på sosialisering i voksen alder. Heldigvis kan en godt voksen hund fortsatt lære og venne seg til nye ting, men du bør være forberedt på at prosessen kan ta lengre til enn for en valp! Her er noen tips:
- Vær tålmodig, og la hunden sosialiseres hyppig og over korte perioder av gangen
- Delta på hundekurs
- Sett realistiske mål
- Undersøk hunden hos veterinær for å utelukke andre problemer enn manglende sosialisering, dersom hunden bjeffer mye eller virker engstelig
- Ikke glem oppmuntring og belønning underveis!
- Gi ikke opp dersom det er noen tilbakeskritt underveis – dette er helt normalt
Lykke til med sosialisering av hunden din, enten den er ung eller gammel!