Mange hundeeiere sliter med at hunden til stadighet napper eller biter i båndet. Biting i båndet forekommer ikke bare hos valper, men også blant voksne hunder. Og vanligvis vil det heller ikke hjelpe å rope «nei» eller reagere med frustrasjon.
Så, hva gjør du egentlig om hunden din biter i båndet? Her kan du lære litt mer om hvorfor hunden biter i båndet, og hva du kan gjøre for å få den til å slutte med det.
Hvorfor biter valpen i båndet?
Det er ikke uvanlig at valper biter i båndet når man går på tur, og atferden er vanlig å se allerede når hunden er i firemånedersalderen. Når en valp biter i båndet, handler det ofte om at den er frustrert.
Det samme gjelder om valpen hopper opp og napper deg i bukseben eller lignende. Valpen er da ofte stresset, noe som vil føre til at den handler på en irrasjonell måte. Her er noen av de vanligste grunnene til valpen biter i båndet:
- Gått for langt
- Sliten
- Vil hjem
- Ønsker å hilse på en annen hund dere har gått forbi
- Bærebehov
- Valpebiting som skyldes kløe i munnen (på grunn av tannfelling)
Slik går du frem:
Om valpen din biter i båndet, er det viktig at du ikke kjefter eller hisser deg opp. Får hunden veldig mye oppmerksomhet for båndnappingen sin, vil problemet ofte bare eskalere. Det du heller bør gjøre, er å belønne valpen med en godbit eller litt kos når den går fint!
Når valpen belønnes for å gå fint, vil den etter hvert gjøre dette oftere og oftere. Om hunden napper i båndet, skal du ikke gi den noe oppmerksomhet. Stopp gjerne helt opp og stå med ryggen til.
Du må kanskje vente alt fra noen sekunder til noen minutter, før hunden roer seg. Så snart hunden slutter å bite i båndet, roser du den og gir en godbit. Husk at bitingen kan bli verre før den etter hvert avtar. Her gjelder det å være konsekvent, og å ha tålmodighet.
Etter hvert kan belønningen komme først når valpen har gått et par meter uten å bite. Til slutt vil sannsynligvis hunden gå pent i bånd. Husk også på at turene ikke bør være for lange, siden en valp fort kan bli sliten. Dette kan også gjøre at problemet avtar.
- Stopp opp når hunden biter i båndet
- Ikke gi valpen noe oppmerksomhet
- Belønn idet bitingen stopper!
Hva er grunnen til at voksne hunder biter i båndet?
Mange hunder er hjemme og venter på at eieren skal komme hjem fra jobb eller skole. Det betyr kanskje at hunden er alene i mange timer, noe som kan gjøre at den kjeder seg og ikke får nok stimuli.
Når du endelig kommer hjem for å lufte hunden, har det ofte bygget seg opp mye frustrasjon og stress. Hunden har mye energi, og behov for jevnlige lufteturer. Når en voksen hund biter i båndet, skyldes dette ofte følgende:
- Ønsker å stoppe for å markere
- Kjedsomhet
- Hunden er understimulert
- Vil leke
Slik går du frem:
Dersom en voksen hund biter i båndet, vil du kunne ta i bruk samme fremgangsmåte som brukes på valper. Det betyr at du bør ignorere bitingen og ikke gi hunden oppmerksomhet før nappingen tar slutt. Når hunden slutter, gir du kos og annen belønning.
Det vil neppe hjelpe å kjefte på hunden eller å vise at du er frustrert. Dette kan nemlig bidra til at hunden blir enda mer stresset.
Samtidig er det viktig å tenke over de underliggende årsakene til at hunden biter i båndet. Går du kanskje ikke mange nok eller lange nok turer med hunden i løpet av en dag? Er hunden understimulert, og har behov for å leke litt?
Mange opplever at problemene bedrer seg om hunden får ut litt energi. Finn en leke hunden din kan kose seg med, eller sørg for hyppigere og mer krevende lufteturer. Om hunden får ut overskuddsenergi, vil dette ofte ha en god effekt på nappingen.
Andre tips
Enten du har valp eller voksen hund, er det også enkelte andre tips som kan være nyttige om hunden biter i båndet. Om hunden går i et veldig kort bånd og ikke får spillerom, kan dette oppleves frustrerende og stressende for hunden.
Forsøk gjerne å gå med et lengre eller løsere bånd, slik at hunden kan bevege seg litt mer fritt. På den måten kan hunden få snuse og markere uten å bli hindret.
Det er viktig at hunden får tid nok til å lukte og markere mens dere er på tur, siden dette er en del av «hundespråket».
Det er også viktig å tydeliggjøre at du er lederen og ikke hunden. Lær gjerne hunden å sitte, og sørg for at den oppnår øyekontakt med deg. Om hunden skulle gire seg opp, kan en slik sittepause være med på å roe situasjonen.
Lykke til!