Hund i sommervarmen

Tips for nedkjøling av hund i sommervarmen

Vi mennesker synes gjerne at sommervarmen er behagelig, og kan fint tilbringe tid i solen midt på sommeren. Blir vi varme kan vi kle av oss noen klær, og kroppen kjøler seg også effektivt ned gjennom svetting. For hunder er imidlertid situasjonen ganske annerledes.

Her er noen tips for hvordan du kan sørge for effektiv nedkjøling av din firbeinte venn gjennom sommermånedene!

Først og fremst: Hvorfor er det viktig å kjøle ned hunden din i varmen?

Nedkjøling av hund handler ikke bare om at hunden skal ha det komfortabelt, men også om liv og helse. Hunder er mer utsatt for overoppheting enn mennesker, og i verste fall kan en temperaturøkning være dødelig. 

Hundekroppen fungerer optimalt ved 38,5 grader. Om temperaturen stiger til 42 grader eller mer, vil viktige kroppsfunksjoner kunne svikte. Varmen fører til at cellene i kroppen sveller, tar skade eller dør, noe som igjen kan gi organ- og funksjonssvikt.

En hund har i utgangspunktet høyere kroppstemperatur enn oss mennesker, og har ikke evnen til å svette. Hunden avgir istedenfor overflødig varme gjennom munnen, ved å puste og pese. Spesielt hunder med kort snute, eller hunder med pusteproblemer fra før, kan slite med å kvitte seg med nok varme. 

Hundens pels kan også bidra til at den blir veldig varm når solen steker. Alle disse faktorene gjør at nedkjøling av hund er noe alle hundeeiere bør ha kunnskap om. Så, hva kan du gjøre?

1. Skygge og vann

På en varm sommerdag er det få ting som er bedre enn litt skygge og kaldt vann. Og dette gjelder også for din firbeinte venn! Sørg for at hunden din har tilgang på skygge når dere sitter utendørs i solsteken. 

Slå gjerne opp en paraply eller parasoll, slik at hunden har tilgang på skygge. I tillegg er det selvfølgelig viktig at hunden har tilgang på vann, siden væsketapet øker på varme dager.

2. Begrens aktivitetsnivået i varmen

Det kan være fristende å legge ut på en lengre tur når solen skinner. For hunden din kan det imidlertid være veldig varmt og slitsomt å skulle gå i varmen, spesielt midt på dagen. Ta gjerne de lengste lufteturene morgen og kveld, når det er litt kjøligere ute.

Om hunden din har et høyt aktivitetsnivå og gjerne vil ut når solen skinner som verst også, gjelder det å finne «kjølige» aktiviteter. Kanskje du kan slå på vannsprederen i hagen, eller ta hunden med på en badetur?

Jogging og lange krevende turer bør du unngå om hunden skal være med!

3. Utstyr som bidrar til at hunden kan kjøle seg ned

Om skygge og begrenset aktivitetsnivå ikke er tilstrekkelig, kan du også kjøle ned hunden din ved hjelp av ulike nedkjølingsmedier. 

Det kan for eksempel være effektivt å bruke en kjølematte. La hunden ligge på matten, for eksempel mens dere er i bilen eller ute på altanen. Matten inneholder som regel en kjølig gelé som er behagelig å ligge på når solen varmer som mest.

Alternativt, eller som et supplement til kjølematten, kan du også fukte et håndkle med kaldt vann. Legg håndkleet over hunden din, for rask og effektiv nedkjøling. 

Kalde godbiter kan også være godt å ha liggende. Her kan vi for eksempel anbefale frosne vomkuler, noe hunden (sannsynligvis) også vil synes er veldig godt!

  • Kjølematte
  • Vått/kaldt håndkle
  • Frosne godbiter

4. Har hunden mye pels? Vurder en klipp!

Noen hunder har tykk, lang eller dobbel pels, noe som kan gjøre at de lettere overopphetes om våren og sommeren. Om du har en hund med mye pels, kan det derfor være lurt å vurdere en aldri så liten klipp.

En cavapoo har fleecepels som bør klippes og stelles jevnlig. Om sommeren kan det gjerne vurderes å maskinklippe hundens pels helt kort!

Hunden vil kanskje se litt «rar» ut, men det vil ganske sikkert være langt mer behagelig for den i sommervarmen. Husk også på at pelsen vil vokse ut igjen relativt fort.

Symptomer på overoppheting hos hund

Skal du kunne unngå overoppheting hos hunden din, er det viktig at du kjenner til de vanligste symptomene på heteslag. Her er tegnene du bør være obs på:

  • Pustevansker
  • Rask puls
  • Diaré
  • Brekninger
  • Røde slimhinner
  • Kramper
  • Forvirring eller uro
  • Bevisstløshet
  • Økt kroppstemperatur

Om du merker noe til ett eller flere av disse symptomene, bør du sørge for nedkjøling raskest mulig – gjerne med innpakkede isposer som plasseres i hundens lysker og armhuler. Du kan selv stabilisere hunden, og ofte vil dette gjøre at den blir seg selv igjen.

Husk imidlertid på at det er viktig å kontakte veterinær dersom hundens allmenntilstand er betydelig svekket. Alvorlig heteslag hos hund krever nemlig behandling hos dyrlegen.

Ha en fin sommer med din firbeinte venn, og sørg for nedkjøling ved behov!

Opprett aktvitet