Ørerens for hund
Ørerens er en viktig del av stellrutinene dine når du har hund, siden det kan forebygge faren for at sopp og andre øreplager oppstår.
Dette er kanskje spesielt viktig for deg som har hund med hengeører eller mye pels, da disse hundene er ekstra utsatt øreplager. Men selv hunder med opprette ører har behov for jevnlig ørerens!
Her kan du lese mer om symptomene på øreplager, og hvordan du kan unngå at plagene oppstår gjennom jevnlig ørerens.
Hva er symptomene på sopp og andre øreplager hos hund?
Et vanlig tegn på sopp eller annen irritasjon i hundens ører, er at hunden klør seg hyppig på ørene eller rister mye på hodet. Du kan også oppleve at hunden gnir hodet sitt mot gulvet eller andre gjenstander, i et forsøk på å klø seg.
Det er heller ikke uvanlig at øret kan lukte vondt eller føles varmt, noe som kan tyde på en betennelse. Ofte vil du også se at huden i den ytre øregangen er rødere enn vanlig.
Om hunden har mye eller mørk ørevoks, kan dette også indikere at hunden har øreplager. Noen ganger kan det være snakk om øremidd, som er en åttebent parasitt som kan bosette seg i hundens ørekanaler der de lever av ørevoks. Midd kan forårsake ubehag og betennelse.
Sørg for å oppsøke en veterinær dersom du ser at hunden har ubehag, enten det er i form av kraftig kløe, smerter eller synlig rødhet/varme. Dyrlegen vil finne ut hva som er årsaken, og hvilken behandling som vil hjelpe.
Hvordan forebygge sopp og annen irritasjon i ørene?
Sopp i ørene er relativt vanlig blant hunder, og oppstår som regel fordi ørekanalen får for lite luft. Om hunden har hengeører vil tilgangen på luft begrenses, og da spesielt om hunden har mye pels på ørene i tillegg.
Et tips er derfor å klippe pelsen rundt ørene på langhårede hunder, slik at det ikke blir for klamt og tett. Ved vask av hunden eller etter at dere har vært ute i regnvær, er det lurt å føne forsiktig rundt og under ørene (om hunden har hengeører).
Påfør gjerne litt potetmel eller talkum rundt øregangen, og børst overflødig pudder bort. På den måten kan du sørge for at ørene tørker raskt, og at hunden ikke går rundt med fuktige ører. Husk at fuktige ører gir grobunn for både bakterier og sopp!
Ellers er det viktig å sørge for jevnlig rens av ørene til hunden. Dette kan du gjerne gjøre hver gang hunden vaskes.
Hvordan rense ørene til hunden?
Det å rense ørene til hunden er nokså enkelt! Du trenger et ørerenseprodukt som for eksempel Otoact eller lignende, og noen bomullpads (gjerne fingerpads). Du dypper deretter noen dråper ørerens inn i øregangen til hunden, før du masserer rundt/oppå øret.
Masser i rundt 30–60 sekunder, og fjern deretter overflødig renseprodukt og oppløst ørevoks med bomull. Gjenta prosessen på det andre øret.
Husk på at hunden ofte vil riste på hodet når du er ferdig med øremassasjen, med den følge at ørerens og ørevoks setter flekker på omgivelsene. Det kan med andre ord være lurt å ikke rense ørene i stuen om du er redd for møblene dine!
Hvor ofte bør ørene renses hos hund?
Du kan med fordel rense ørene til hunden hver gang hunden dusjes eller bades, noe som bør være hver 14. dag. Om hunden din er veldig utsatt for sopp eller infeksjoner i ørene, kan du vaske ørene enda oftere slik at det ikke blir bakterie- eller soppvekst i ørekanalene.
Mange hundeeiere renser dessverre hundens ører litt for sjelden, og dette er ofte grunnen til at øreproblemene i det hele tatt oppstår.
Hvilke hunder har ekstra behov for ørerens?
De fleste hunder som har hengende ører har behov for hyppigere ørerens enn hunder med opprette ører. Hunder som Cocker spaniel, Cockapoo, Cavapoo og Cavalier king charles spaniel har alle hengende ører, og ofte rikelig med pels i tillegg.
Noen hunder har ører som stikker rett opp og lite pels, og det vil naturligvis ofte være mindre behov for å rense ørene deres. Enkelte hunder kan klare seg fint i både måneder og år uten rens, mens andre får hyppige ørebetennelser eller soppinfeksjoner.
Det er ofte store individuelle forskjeller fra hund til hund, og rase til rase.
Det som er sikkert, er at så lenge du renser ørene på hunden din jevnlig, vil du ofte forebygge både sopp, bakterieinfeksjoner og andre problemer.