Slik kan du forebygge og fjerne flått på hund
Mange hundeeiere har opplevd at hunden har fått flått etter turer i skog og mark. Flåtten kan være bærer av diverse sykdomsfremkallende virus og bakterier, og smittestoffer kan spres til hunder som angripes.
Blant sykdommene som kan oppstå etter flåttangrep, kan vi nevne TBE (Tick-Borne Encephalitis), anaplasmose og borreliose.
Sannsynligheten for smitte øker jo lengre flåtten er fastbitt, og det er derfor viktig å fjerne den så raskt som mulig. Her forklarer vi deg hvordan, og hva du kan gjøre for å unngå flåttbitt på hund i det hele tatt!
Først og fremst: Hva er flått?
Flåtten er et lite parasittisk edderkoppdyr som tilhører underordenen midd. Det finnes omkring 900 forskjellige varianter av flåtten, og i Norge finner vi ni av disse. Spesielt vanlig er skogflåtten, som opptrer særlig hyppig i skog, gress og kratt langs kysten.
Flåttsesongen regnes for å være i perioden april til november, og det er særlig vanlig å bli angrepet av flått i sommermånedene. Flåtten livnærer seg av å suge blod fra både mennesker, hunder og andre dyr.
Flåtten «hopper» over på verten sin fra gresstrå eller lignende hvor den sitter og venter. Etter hvert som flåtten suger blod, vil den øke betraktelig i størrelse. En «mett» flått kan fort bli opptil 1,5 cm. Ofte oppdages derfor flåtten først når den har fått tid til å suge en del blod.
Mens flåtten suger blod, vil den samtidig sprøyte inn en spesiell væske som skal forhindre at blodet koagulerer. Dette er noe av grunnen til at flåttbitt kan føre til overføring av sykdomsfremkallende mikroorganismer.
Sjekk hunden for flått etter turer i skog og mark
Som hundeeier bør du sørge for å kontrollere om hunden din kan ha blitt bitt av flått. Dette er spesielt viktig å gjøre etter å ha gått på tur i områder med stor forekomst av flått. I Norge er det særlig mye flått på Vest- og Sørlandet.
Gå gjerne gjennom pelsen til din firbeinte venn daglig, og se ekstra nøye i lysker, armhuler, bak ører og i halsområdet, ansikt. Ofte setter flåtten seg her!
Flått kan forveksles med føflekker eller vorter, og kjennes gjerne ut som små klumper på huden under pelsen.
Hvordan fjerne flått på hund?
Dersom du finner flått på hunden din, er det viktig å fjerne den omgående. Dette kan du gjøre ved å få et godt tak på flåtten, og deretter vri den forsiktig med klokken.
Sørg for at du får med deg alle deler av flåtten, da deler av midden (et benpar og/eller kjeven) fort kan sitte igjen.
Det kan være kjekt å ha en pinsett eller dedikert flåttfjerner tilgjengelig, dersom du synes det er vanskelig å bruke fingrene.
Et annet tips er å smøre matolje på flåtten om den har bitt seg dypt inn i huden. Da løsner den taket, slik at den enklere kan fjernes uten at deler sitter igjen. Etter at flåtten er fjernet, kan det være lurt å rengjøre bittstedet med såpe og vann, eller et desinfeksjonsmiddel.
Se etter symptomer på flåttsykdom
Ofte kan symptomer på flåttsykdom dukke opp lenge etter at hunden først ble angrepet. Dersom du oppdager at hunden din får følgende symptomer, bør du kontakte en veterinær:
- Tretthet
- Feber
- Stivhet eller halting
- Sløvhet
- Dårligere appetitt
- Ustøhet
- Lammelse
- Nedsatt bevissthet
Husk at mange av symptomene overfor også kan skyldes andre tilstander eller sykdommer, men at de uansett bør sjekkes av en veterinær.
Hvordan forebygge flått på hund?
Aller best er det naturligvis å unngå at hunden i det hele tatt blir bitt av flått. Det finnes mange måter å gjøre dette på. Først og fremst kan du unngå flåttbitt på hunden ved å ikke gå turer i høyt gress, skog og kratt under flåttsesongen.
Et annet tips er å forebygge mot bitt av flått ved å behandle hunden med et antiflått-middel. Dette kan blant annet kjøpes på apotek, og du finner også enkelte midler på dyrebutikken. Her er noen preparater som kan vurderes:
- Tyggetabletter
- Flåtthalsbånd
- Spray
- Spot-on-preparater
Noen av preparatene dreper flåtten idet den kommer i kontakt med virkemiddelet, mens andre har en frastøtende effekt.
Vær obs på at hunden i sjeldne tilfeller kan oppleve bivirkninger av flåttmiddel, i form av for eksempel hudirritasjoner eller håravfall. I så fall bør du avslutte behandlingen, og rådføre deg med en veterinær.
Har du disse tipsene i bakhodet, kan forhåpentligvis du og hunden din se frem til en flott sommer uten flått!