Valpen biter

Hjelp, valpen biter!

Mange nye hundeeiere blir overrasket når de oppdager at familiens nye firbeinte venn biter. Og hvem hadde vel trodd at disse søte, små skapningene kunne ha så sylskarpe tenner?

Vi skal her forklare deg hva valpebiting skyldes, og hvordan du går frem når valpen biter. 

Hvorfor biter valpen?

For en valp er det helt naturlig atferd å nappe eller bite. I løpet av hundens første leveuker er den sammen med de andre valpene i kullet og mor. Hundens naturlige instinkt er å leke med søsknene sine, og da er biting eller napping helt normalt.

Valpene etablerer sosial rang og regler innad i flokken gjennom biting. Her vil blant annet valpen lære seg å kontrollere eget kjevetrykk. Biter den en annen valp for hardt, vil den andre valpen si ifra ved å hyle og trekke seg unna. Da avsluttes leken.

Når valpen kommer hjem til sine menneskelige eiere, vil den plutselig ikke ha andre valper eller mor rundt seg. Men de naturlige impulsene til hunden er der fortsatt. Mennesker har imidlertid litt mer ømfintlig hud enn hunder, noe som kan gjøre valpebiting problematisk.

Mange mistolker biting hos valp for å være aggresjon eller atferdsproblemer, men det er altså helt naturlig – og noe de fleste valper gjør. 

Enkle tiltak for å få slutt på bitingen

Som valpens nye «flokk» må du og resten av familien lære valpen hvordan den skal kontrollere atferden sin. Det hjelper ikke å bare si «nei» eller å hisse seg opp. 

Valpen skjønner ikke hva dette betyr. Forsøk heller å vise hunden hva som er rett og galt gjennom belønning, eller ved å snakke hundens språk!

Ignorer valpen når den biter

Det første du kan prøve, er å ignorere valpen når den biter. Sitter du for eksempel i sofaen og koser med valpen på fanget, kan det skje at den plutselig begynner å bite. 

Forsøk å snu ryggen til valpen, og ikke klapp den igjen før den har roet seg. Når hunden er rolig kan du gjenoppta kontakten og kose videre. Etter hvert vil valpen skjønne at biting ikke lønner seg, og at den kun får kos eller belønning hvis den er rolig.

Den samme metoden kan brukes om valpen biter under lek. Blir valpen overgiret og begynner å bite, kan du snu deg vekk og ignorere den.

Snakk valpens språk

Hvordan få valpen til å slutte å bite dersom det ikke fungerer å ignorere den? Du kan forsøke å vise samme atferd som en hund ville gjort, da dette er et språk hunden forstår. Lag gjerne et lite hyl hvis valpen biter, og trekk deg tilbake.

Ignorer valpen helt til den er rolig igjen. Valpen vil etter hvert forstå at den biter for hardt, eller at den ikke skal bite deg i det hele tatt.

Gi valpen biteleker

Mange synes også det kan være nyttig å gi valpen biteleker. En hund har ikke hender, og bruker derfor munnen til å utforske verden.

Får valpen leker kan den aktiviseres på egen hånd også, og vil som regel bite mindre på eierens hender og buksebein.

Ikke straff valpen når den biter

Det finnes flere metoder som kan være nyttige å teste ut når du har en valp som biter. Husk uansett på at en valp ikke skal straffes for naturlig atferd.

Det gjelder heller å lære hunden når den biter for hardt gjennom kos, oppmerksomhet og belønning. Da vil den heller ikke miste tilliten til sin nye familie!

Opprett aktvitet