Ta med hund på ferie?

Mange hundeeiere ønsker å ta hunden med på ferie, men er usikre på hvilke forberedelser som trengs. Hvis du ikke ønsker å plassere hunden din på kennel når du skal på ferie i Norge eller utland, er det viktig å planlegge litt i forkant.

Det å ha med seg sin firbente bestevenn på ferie kan være en flott og minneverdig opplevelse for både store og små. Her er tipsene du trenger!

Huskeliste for ferie med hund i Norge

Dersom du skal på norgesferie kan du ta med deg hunden på ferie uten så veldig mye planlegging i forkant. Det er for eksempel ikke behov for vaksiner eller hundepass når du reiser innenlands.

Samtidig er det viktig å tenke over transport, hva slags utstyr du trenger å ta med og lignende. Dette sørger for at reisen blir mest mulig komfortabel og god for hunden din. 

 • Venn hunden din til å sitte i bil dersom den ikke er vant til dette fra før. Her er oppmuntring, leker og godbiter kjekke å ha!
 • Finn et reisebur eller en hundebag (transportveske) hunden kan reise i
 • Ta med en vannskål og en flaske med vann slik at hunden får i seg nok væske
 • Husk hundeposer slik at du kan plukke opp etter hunden mens dere er på ferie
 • Ta med en bag med alt av nødvendig utstyr – som medisiner, leker, flåttmiddel, førstehjelpsutstyr, seler, matskåler, mat og lignende
 • Bestill overnatting hos hotell, motell, feriehus eller feriehytter der det er tillatt med hund
 • Ha med en kjølematte (husk at også norske somre kan være veldig varme – og særlig for våre pelskledde venner)
 • Sørg for hyppige pauser underveis dersom du tar med hunden på bilferie, slik at hunden kan strekke på seg, gå på do, få frisk luft og drikke vann

Sjekkliste for deg som skal ta hunden med på ferie til utlandet 

Når du skal ta med hund på ferie til utlandet, vil du i stor grad kunne ta utgangspunkt i sjekklisten vi presenterte ovenfor. Men det er også enkelte andre ting som er viktig å huske på.

Enten du planlegger å reise med hunden din på bilferie til Danmark eller Sverige, eller vil fly til sydligere strøk, er det viktig å sette seg inn i gjeldende lover og regler for den aktuelle destinasjonen. 

Reglene fra det norske Mattilsynet er kun gjeldende for innreise til Norge. Du må derfor finne ut hva landet du reiser til krever av eventuelle vaksiner, pass, ID-merking og lignende.

 • Gyldig ID-merking og pass: Alle hunder må ha et gyldig hundepass når de reiser til utlandet (dette gjelder til og med om du skal til Sverige). Pass fås hos dyrlegen din. For at hunden skal kunne få pass, må den også ha ID-merking.
 • Vaksine mot rabies: Skal du reise med hund innenfor EU stilles det krav til at den firbeinte vaksineres mot rabies. Hunden kan reise tidligst 21 dager etter at rabiesvaksinen er satt, og hunden må være minst 12 uker gammel for å kunne få vaksinen. Revaksinasjon kan være nødvendig om det er lenge siden forrige vaksine.
 • Behandling mot revens dvergbendelord: Før hjemreise til Norge må hunden din behandles mot revens dvergbendelord. Dette må skje mellom 1–5 dager før hjemreise. Behandling skal registreres i pass av dyrlege. Hunden trenger ikke denne behandlingen om du reiser direkte fra Malta, Storbritannia, Finland eller Irland.

Forsikring for deg som reiser med hund

Når du skal på ferie er det betryggende å ha forsikringer som dekker eventuelle skader eller tap. Dette gjelder også når du skal ta med hund på ferie. Forsikringen bør blant annet dekke eventuelle veterinærkostnader som skyldes skade eller sykdom.

Sjekk derfor hva reiseforsikringen din dekker før eventuell avreise. Som hovedregel bør du ha en egen hundeforsikring som dekker hunden din. De fleste forsikringsselskaper har egne kjæledyrforsikringer som gir deg ekstra trygghet når dyret er med på ferie.

God tur!

Opprett aktvitet