Miljøtrening av valper

Miljøtrening av valper er en viktig del av hundens læringsprosess, og kan bidra til at du får en trygg og glad hund. Og har du en hund som er trygg i alle miljøer, vil både du og hunden få en bedre hverdag.

Finn ut hvordan du kommer i gang!

Hva er miljøtrening av valper?

Miljøtrening baseres hovedsakelig på såkalt habituering, noe som innebærer at hunden vennes til stimuli fra ulike omgivelser. Målet er som regel at hunden ikke skal reagere med nervøsitet, aggresjon eller lignende på uviktige stimuli.

De fleste ønsker for eksempel å kunne gå på tur langs fortauet i et trafikkert område uten at hunden reagerer på biler, syklister eller sparkesykler. 

Det finnes mange former for stimuli der ute som det ikke er hensiktsmessig for hunden å reagere på. Dette kan for eksempel være lukter, lyder eller lignende. 

Hvorfor er miljøtrening så viktig?

Bruker hunden mye energi på irrelevant stimuli, vil dette bety at den har mindre kapasitet til å lære nye ting eller å holde fokuset der den skal. 

En jakthund skal for eksempel ikke bry seg om lyden av skudd i det fjerne, men fokusere på lukt og spor. På samme måte skal ikke en redningshund bli distrahert av andre hunder, biler eller lignende når den er på «jobb».

Hvordan sette i gang med miljøtrening med valpen? 

Når du skal starte med miljøtrening er det viktig å huske på at du ikke bør tvinge valpen til å gjøre noe den er redd for. Introduser den heller forsiktig og gradvis, slik at den selv innser at situasjonen/miljøet ikke er farlig.

I denne prosessen kan det være nyttig å gi valpen godbiter/leker som belønning, og la den utforske i sitt eget tempo. Gå gjerne videre fra situasjonen dersom hunden virker skeptisk, og vis at du er trygg. Eierens trygghet og ro vil fort smitte over på hunden. 

Det er lurt med korte treningsøkter. I starten holder det å eksponere valpen for nye stimuli i 5–15 minutter av gangen. Besøk gjerne det samme miljøet på nytt etter noen dager. Etter hvert kan øktene økes til 30 minutter. Her er noen tips:

  • Besøk mennesker med valpen din 
  • Venn valpen til trafikk gradvis og i korte intervaller (biler, busser, støy, folk, barnevogner, tog…)
  • Oppsøk ulike miljøer i ulikt vær (når det regner går for eksempel folk med paraplyer, noe hunden bør vennes til)
  • Besøk både strender, skoger, byer, gårder, fjell og lignende miljøer
  • Ta valpen med til parker, nabolag, lekeplasser der det finnes mennesker som leker, jogger, snakker og lignende
  • Ha valpen med på trikken eller bussen
  • La valpen sitte i bilen mens den står i ro og mens den kjører
  • La valpen venne seg til ulike underlag – som asfalt, skogbunn, gress, sand, steiner og lignende
  • La valpen utforske ting når dere er ute. Legg gjerne godbiter på steiner, røtter, paller, benker, rør og andre «rare» ting, slik at hunden kan bli vant til disse gjenstandene

Når starter man med miljøtrening for hund?

Når hunden din er mellom 3 og 20 uker gammel, er den i det som kalles pregneringsfasen. I denne perioden vil hunden lære mye, og det den lærer kan forme den for resten av livet. 

De fleste henter den nye hunden sin når den er omkring 8 uker gammel. Det betyr at du allerede da kan sette i gang med miljøtrening sakte, men sikkert.

Lykke til!

Opprett aktvitet