Hvordan introdusere katt og hund for hverandre?

Hvordan introdusere katt og hund for hverandre?

Mange hundeeiere har katt fra før, eller ønsker å skaffe seg katt etter at hunden har kommet i hus. Du kjenner sikkert til uttrykket «som katt og hund», som man gjerne bruker om to parter som krangler. De to dyrene kommer nemlig ikke alltid like godt overens!

Med riktig fremgangsmåte kan du imidlertid sørge for at katten og hunden fint kan leve sammen under samme tak. På den måten kan du unngå konflikter mellom kjæledyrene dine, og sørge for at alle føler seg trygge.

Hvorfor oppstår konflikt?

Katter er som regel langt mer sky og bestemte enn hunder, og har i tillegg et ganske annerledes kroppsspråk. Dette kan føre til at de to dyrene ikke klarer å lese hverandres signaler, noe som igjen kan ende opp med konflikt.

Mange hunder har dessuten et tydelig jaktinstinkt, og vil forsøke å jage katten. Samtidig skal det sies at kattens bestemte og litt krasse natur, ofte fører til at hunden settes i respekt relativt raskt.

Mange katter og hunder lever fint under samme tak

Selv om konflikter kan oppstå mellom katt og hund, er det mange som har lykkes med å introdusere de to for hverandre. Katten og hunden kan til og med bli gode venner og trives i hverandres selskap, om du er heldig.

Hvor lang tid det tar for hund og katt å bli komfortable i hverandres selskap, kan imidlertid variere. Noen finner tonen raskt, mens andre krever litt mer tilvenning og trening.

Slik introduserer du katt og hund for hverandre

Har du hund fra før, men ønsker å skaffe deg katt? Eller er kanskje situasjonen omvendt? Uansett skal du vite at det er fullt mulig å venne dyrene til hverandre, selv om det kanskje ikke virker helt slik i begynnelsen.

Her er noen tips for effektiv introduksjon mellom katt og hund! 

Lettere å introdusere hund og katt for hverandre i ung alder

Det er alltid en fordel om du kan la katten og hunden bli kjent i ung alder. Dette skyldes at unge dyr ofte er mer nysgjerrige og åpne, enn voksne dyr.

En kattunge er ofte nysgjerrig og leken, og ikke fullt så amper som voksne katter. Har du en voksen hund fra før som er forholdsvis rolig, vil dette ofte bety suksess når katten og hunden introduseres for hverandre.

Katten vil fort bli komfortabel rundt en hund som ikke viser tegn til aggresjon, eller hunder som generelt sett er rolige. Har du derimot en leken og litt «vill» voksen hund, tar ofte tilvenningen noe mer tid.

Pass også på at en leken kattunge ikke plager hunden din for mye. Selv rolige hunder kan la seg irritere, noe som kan gjøre at hunden glefser og sier ifra.

Det kan også være gunstig å introdusere en valp for en voksen katt. Men vær obs på at katten ofte er litt mer skeptisk til hunden, enn hva en voksen hund ville vært til en kattunge. Det er uansett positivt at en valp er relativt liten, slik at katten ikke føler seg like «truet».

Tålmodighet er viktig

Enten du introduserer kattunge for voksen hund, valp for voksen katt eller to voksne individer for hverandre, er det viktig å gi prosessen tid.

Dyrene må få mulighet til å vennes til hverandres lukter, lyder og atferd.

La dyret bli kjent med den andres lukt før introduksjon

Dersom du har katt fra før og skal skaffe deg hund, kan det være greit å spørre oppdretter om du kan få en klut eller annet med hundens lukt. På den måten kan katten venne seg til lukten av det nye familiemedlemmet før introduksjonen finner sted.

Det samme gjelder om du har en hund og skal skaffe deg katt. La gjerne hunden snuse på en leke eller fille som tilhører katten. Lukttilvenning gjør at dyrene kan forberede seg på hverandre i god tid!

Tilrettelegg for katten

Ofte er det mer nødvendig å ta ekstra hensyn til katten enn til hunden, når du skal ha begge dyrene under samme tak. Dette handler om at katten som regel er den «svake» parten av de to, siden hunder stort sett er både større og sterkere.

Katter har også en tendens til å være litt mer kvepne enn hunder, og føler seg ofte tryggere når de har retrettmuligheter. Kattens fordel er at den kan klatre, og derfor kan det være gunstig å gi katten mulighet for tilflukt i høyden.

Ha gjerne et klatrestativ til katten, der den kan finne ro og trygghet dersom den ikke er helt komfortabel med hunden enda.

Om du ønsker flere tips, kan det være lurt å sjekke ut diverse «kattesider» på nett!

Hunden kan også ha behov for fluktmuligheter

Det er viktig å være obs på at hunder kan være utsatt for kloring fra katter. Dette gjelder spesielt valper som enda ikke har utviklet lukkerefleks i øynene. Valpen vil ofte ikke klare å lukke øynene tidsnok dersom en hissig katt skulle klore den i ansiktet.

Om du har en territoriell eller litt småaggressiv katt, kan det være greit å starte introduksjonen mellom hund og katt rolig. Ha gjerne separate områder for hunden og katten, slik at de vennes til hverandre gradvis.

På den måten kan du også beskytte en eventuell valp fra å bli klort. Også voksne hunder kan bli klort av katter, men de er kanskje litt bedre rustet for å tåle det enn små valper.

Gi uansett hunden mulighet til å trekke seg unna, slik at den ikke blir engstelig eller stresset av en litt for voldsom katt.

Kan katt og hund dele mat?

Om du skal ha både katt og hund, har du gjerne to separate matskåler med henholdsvis katte- og hundemat. Det er likevel vanlig at hunden forsyner seg av både egen og kattens mat, noe du bør være klar over.

For noen vil ikke dette være et problem, og det er ikke farlig for hunden å spise kattemat. La gjerne katten din få smake på hundemat også. Dette kan gjerne fungere som en ekstra «treat» for katten. 

Lykke til med introduksjon av dine to herlige, firbeinte skapninger!

Opprett aktvitet