Hvordan forberede hund på ny baby i familien?

Hvordan forberede hund på ny baby i familien?

Det å få en ny baby i hus er en stor omveltning – ikke bare for foreldre og søsken, men også eventuelle firbeinte venner. Plutselig har man en liten skapning som skriker og trenger mye oppmerksomhet, noe mange hunder kan reagere på.

Fra å være familiens midtpunkt, må kanskje hunden nøye seg med å få litt mindre oppmerksomhet og kos i en periode. Hunden må også lære seg hva som er greit og ikke rundt det nye familiemedlemmet.

Her er noen tips til deg med hund og baby i samme hus!

Slik forbereder du hunden på en ny hverdag

Det er ikke til å legge skjul på at det å få en ny baby i husstanden kan påvirke mange av rutinene dine. Dette vil som regel også bety at hundens rutiner kan endres til en viss grad, noe du bør forberede den på.

Ved å venne hunden til den nye hverdagen før barnet kommer, vil kanskje ikke overgangen bli så brå.

Gå tur eller gi mat til et annet tidspunkt enn vanlig

Allerede under graviditeten kan du forberede hunden på at tur og mat ikke nødvendigvis skjer til samme tid hver dag. Hittil har kanskje hunden din hatt faste rutiner å forholde seg til, noe som gjerne har vært praktisk for alle parter.

Når babyen kommer i hus, er det stor sjanse for at det ikke er mulig å opprettholde de samme rutinene. Du vil kanskje ha behov for å sove om dagen når babyen endelig har sovnet, og lufte hunden litt senere eller tidligere enn vanlig.

Begynn derfor å øve på dette før barnet blir født, slik at overgangen blir så myk som mulig for din firbeinte venn.

Forbered hunden på lukten og lyden av babyen

Luktesansen er den kanskje viktigste sansen en hund har, og nye lukter kan være veldig spennende. Et tips er at noen tar hjem et klesplagg eller pledd babyen har brukt fra sykehuset og hjem til hunden, slik at den kan bli kjent med lukten før babyen kommer hjem.

Det er heller ikke til å legge skjul på at babyer kan bråke en del. Dersom hunden aldri har hørt en baby skrike, kan lyden oppleves skremmende. Finn gjerne noen videoer av babyer som gråter, og spill disse av slik at hunden kan venne seg til lyden.

Når babyen og hunden skal møtes for første gang

Noen dager etter babyens ankomst er det på tide å vende hjem til hus og hund. Mange er nervøse for dette møtet, og hvordan hunden vil reagere. Her er det viktig å gå rolig frem. Sett deg ned med babyen i armene, og la hunden komme bort og snuse forsiktig.

Det er lurt å ikke «tvinge» hunden til å møte babyen. Vent heller til hunden kommer til deg, slik at hunden ikke blir unødvendig stresset eller usikker.

Ikke glem å gi oppmerksomhet til din firbeinte venn

Det er ikke uvanlig at hunder blir litt sjalu når det plutselig er en ny krabat i huset som konkurrerer om oppmerksomheten. En nyfødt baby trenger naturlig nok mye stell og kos, og da blir det kanskje mindre tid til hundekos.

Prøv imidlertid å ikke glemme hunden din mens du er i nyfødtbobla. Når barnet skal ammes eller få kos, kan du kanskje sørge for at hunden har noe godt å kose seg med – som frosne godbiter i en hundeleke. 

Da er hunden opptatt mens barnet får stell, og vil kanskje ikke merke like godt at en annen får litt mer oppmerksomhet enn seg selv. Godbitene eller lekene vil også gi hunden assosiasjoner til noe positivt når barnet skal mates.

Når barnet sover kan du gjerne vie litt ekstra oppmerksomhet til din firbeinte venn. Om dere er to, kan kanskje den ene passe på at hunden får kjærlighet og kos, mens den andre tar seg av barnet.

En grind kan være grei å ha!

Dersom du merker at hunden ofte ønsker å få oppmerksomhet akkurat når babyen skal ha mat eller kos, er det lett å bli litt frustrert. Kanskje hunden prøver å klatre opp i fanget mens du skal amme?

Om godbiter og leker ikke gjør nytten, kan det være greit å ha en grind der hunden kan oppholde seg i korte tidsrom mens barnet stelles. 

Forsøk å lære hunden at den ikke får lov til å være i sofaen når babyen eller gjester er der. Her er det viktig å være konsekvent, og det enkleste er nok å lære hunden at den ikke skal være i sofaen i det hele tatt.

Begynn gjerne med denne treningen allerede når hunden er valp, slik at du unngår å måtte trene på dette med en nyfødt baby i hus. Jo tidligere hunden trenes, jo lettere vil du som regel se resultater.

Unngå at hunden blir «eiesyk» over baby eller leker

I noen tilfeller kan hundeeiere oppleve at hunden ønsker å passe på babyen hele tiden. Pass imidlertid på at hunden ikke blir «eiesyk» og vil ha babyen for seg selv. Gjør det tydelig at du er sjefen, og at andre kan løfte opp babyen uten at hunden skal reagere negativt.

En grei metode er å gi hunden belønning når den er rolig og snill rundt babyen. Vær tydelig og bestemt uten å kjefte.

Det samme gjelder når hunden din har leker som babyen gjerne vil sjekke ut. Gi hunden belønning i form av kos eller godbiter når den er rolig og lar babyen se på lekene sine.

Når babyen blir aktiv kan hunden ha behov for ro

Etter hvert som babyen vokser seg større, er det naturlig at også aktivitetsnivået øker. Babyen kan hyle, le, krype, kaste ting og gjøre ting som stresser hunden din. 

Pass på at barnet ikke plager hunden for mye. Når barnet blir større kan det kanskje være fristende å «ri» på hunden eller dra den i pelsen. Noen hunder er veldig tålmodige med barn, mens andre kan reagere mer negativt.

Du må med andre ord beskytte barnet og hunden mot hverandre i småbarnsperioden, slik at ulykker ikke oppstår. En redd hund kan som kjent finne på å bite, noe du bør være obs på.

Sørg gjerne for at hunden har et «fristed» der barnet ikke har tilgang – som en grind eller et eget rom. På den måten kan hunden trekke seg unna hvis det blir for mye. Samtidig er det naturligvis viktig at hunden ikke isoleres fra resten av familien!

Kan baby og hund være alene i samme rom?

Du bør ikke la en hund og en baby være alene i samme rom, selv om du har en rolig og snill hund. Et lite barn kjenner ikke hundens signaler, og kan lage lyder eller bevegelser som skremmer hunden slik at den biter.

Du må også huske på at selv den mest tålmodige hund kan ha grenser for hva den tolererer av lugging og lignende. Om du har behov for å forlate rommet et par sekunder, er det bedre å separere barn og hund med grind eller lignende for sikkerhets skyld.

Det er også viktig å lære barnet at hunden ikke liker å bli dratt i pelsen, halen eller lignende. 

Lykke til med baby og hund!

Opprett aktvitet