Hvordan få en samarbeidsvillig hund uten å være «dominerende»?

Mange hundeeiere er av den misoppfatning at man må utvise dominans for å få en lydig og grei hund. Skal du være en god leder for hunden din, må du tross alt vise den at du er over den i rang. Eller? 

Det er viktig å huske på at du ikke ønsker en hund som frykter deg, da dette ikke vil skape et godt bånd mellom hund og eier. Nøkkelen til å få en samarbeidsvillig hund er trening, belønning og kjærlighet.

Trenger ikke hunden en «flokkleder»?

Jo, hunder er flokkdyr, og det er som regel ønskelig at eieren er lederen – og ikke omvendt. Hunden stammer fra ulv, og som du sikkert vet har ulveflokker lederdyr. Lederdyrene er som regel foreldrene, mens avkommet deres utgjør resten av flokken.

Dette kan nesten sammenlignes med et vanlig hushold bestående av mennesker. Det er da naturlig at mor og far gjør de viktige valgene og veileder barna til de er store nok til å klare seg selv.

Det å være lederen til hunden din handler ikke om at du skal opptre skremmende, for eksempel ved å skrike, kjefte eller bruke vold. Det handler heller om du skal være bestemt og tydelig, og korrigere din firbeinte venn ved behov.

En hundeeier kan med andre ord være snill og kjærlig, og likevel få en samarbeidsvillig og lydig hund som lar seg lede.

Belønn hunden når den gjør noe riktig, istedenfor å kjefte når noe gjøres feil

Om det er behov for å korrigere hundens adferd, gjelder det å belønne den når den gjør noe riktig. Dessverre gjør noen den feilen at de heller kjefter og blir sinte om hunden gjør noe feil, enten det er å trekke i båndet, bjeffe eller tigge.

Trening av hunder bør alltid være belønningsbasert. Finn ut hva hunden din liker, slik at du kan finne en belønning som virkelig motiverer. Det kan for eksempel være snakk om godbiter, en leke, skryt med positiv stemme eller kos.

Timing er også viktig. Sørg for at belønningen kommer idet hunden gjør noe rett, og ikke mange sekunder etterpå. Om du ikke belønner akkurat når hunden gjør ting riktig, vil den neppe skjønne hva den får belønning for.

Vær rolig, konsekvent og bestemt når hunden gjør feil

Det kan være lett å la seg frustrere dersom hunden drar i båndet når man går på tur, tygger på sofaen eller bjeffer på andre. Om du kjefter og blir synlig irritert, kan dette bidra til at hunden din bare blir enda mer «giret».

Igjen bør du heller fokusere på å belønne hunden når den gjør noe riktig. Forsøk gjerne å distrahere din firbeinte venn i situasjoner hvor hunden har en tendens til å kave seg opp eller gjøre ting den ikke skal.

En rolig og bestemt hundeeier er den beste lederen en hund kan få. Er du tydelig uten å bli sint, vil du som regel oppnå resultater lettere enn hundeeieren som hisser seg opp eller hever stemmen.

Det er dessuten viktig å være konsekvent med hunden din. Dersom den «av og til» får lov til å tigge ved matbordet eller lignende, er det fort gjort at all treningen går i vasken.

Følger du rådene vi her har gitt deg, er det stor sjanse for at du og hunden din kan få et godt og trygt forhold som baseres på samarbeid heller enn frykt!

Opprett aktvitet