Derfor bør du la hunden snuse.

Pleier du å raske av gårde når du er ute og lufter hunden, slik at den ikke får luktet seg ferdig? Dette er noe mange hundeeiere gjør, og noen ganger er det kanskje nødvendig fordi man skal rekke noe.

Men på én av dine daglige lufteturer er det viktig at hunden får tid til å lukte seg ferdig. Luktesansen er nemlig viktigere for hunden din enn du kanskje tror.

Hunden har en velutviklet luktesans

Hundens luktesans er omkring 1 million ganger bedre enn den vi mennesker har. I hundens hjerne finnes det omkring 70 til 220 millioner luktceller, noe som er 40 ganger mer enn hos mennesket. Våre firbeinte venner kan derfor enkelt lukte ting vi mennesker ikke kan.

En stor del av hundens hjerne er altså spesialisert på nettopp lukt. Dette er også grunnen til at hunder brukes til mange arbeidsoppgaver der lukt er avgjørende. Vi kan for eksempel nevne jakt, søk etter savnede mennesker, bombesøk og søk etter narkotika. 

Hunder kan til og med lukte sykdommer hos mennesker om de trenes opp til dette, noe som er ganske imponerende. Et eksempel er hunder som kan lukte diabetes. Hundenesen hjelper med andre ord mennesker på mange områder i samfunnet.

Et viktig redskap for kommunikasjon og orientering

De fleste hundeeiere har lagt merke til at hunden bruker nesen flittig, både inne og utendørs. For hunden din er luktesansen et viktig redskap i det daglige, både når det gjelder orientering og kommunikasjon. 

Når hunder møter hverandre vil de som regel snuse hverandre bak, noe som er hundens måte å kommunisere med andre hunder på. Alle hunder skiller ut sin egen signaturduft, og basert på denne lukten kan hundene kjenne hverandre igjen.

For hunden er også luktesansen viktig med tanke på orientering. En hund kan ofte finne veien hjem selv om den har dårlig syn, noe som viser at luktesansen er like viktig som synet er for oss mennesker. 

Luktesansen er avgjørende for mental stimuli hos hunden

Siden en stor del av hundens hjerne er dedikert til lukt, kan man sørge for å gi hunden mye mental stimuli ved å aktivisere luktesansen dens. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre dette:

  • Gjem godbiter eller leker, og la hunden snuse seg frem til disse
  • La hunden få tid til å lukte der andre hunder har markert utendørs
  • Tren på å søke spor med hunden 
  • La hunden hilse på andre hunder

Det kan være lurt å la hunden få mental luktstimuli hver dag. Gjør det for eksempel til en vane å la hunden få snuse litt rundt når dere går på kvelds- eller morgentur. 

Når en hund får tilstrekkelig med stimuli både fysisk og psykisk, vil den også bli mer balansert og fornøyd.

Lykke til!

Opprett aktvitet